pátek 16. března 2012

American Splendor Hero #2

Harvey Pekar

Tento příspěvek otevřu portrétem:

Nakreslil jej ilustrátor a komiksový kreslíř Gerry Shamray. Když se ptali Pekara, kdo je jeho nejoblíbenějším kreslířem s nímž spolupracuje, řekl právě jeho jméno. Gerry byl zvláštní tím, že si pořizoval velké množství fotodokumentace. Fotil Harveyho, byt, okolní ulice, město, prostě místa, kde se odehrávají Harveyho příběhy. Zajímavé jest, že R. Crumb užíval Gerryho kresby jako reference. Také Harvey považuje Shamrayeho kresbu za nejrealističtější.


Stručný seznam dalších umělců s nimiž Harvey spolupracoval: Spain Rodriguez, Joe Zabel, Frank Stack, Mark Zingarelli, Joe Sacco, Dean Haspiel, Josh Neufeld, Jim Woodring, Chester Brown, Alison Bechdel, Gilbert Hernandez, Eddie Cambell atd.




Když už jsem psal o lidech, jež se točí kolem komiksu American Splendor, bylo by dozajista dobré napsat něco i o lidech, kteří jsou pro něj neméně důležití.

Na knize Our Cancer Year s Harveym spolupracovala kromě Franka Stacka také jeho třetí žena Joyce Brabner. Harvey byl třikrát ženat. Poprvé se oženil roku 1960 s Karen Delaney, tento svazek trval do roku 1972. Podruhé byl ženat s Helen Lark Hall. Nebýt American Splendor dozajista by se Harvey s Joyce nesetkali. Byl to totiž AS, jež je svedl dohromady. Joyce byla čtenářkou komiksů od útlého dětství. Na tom by nebylo nic tak zvláštního – pokud by to byl komiks s Asterixem a ne satirický legendární undergroundový komiks Mad Magazine.
Joyce se poprvé dostala do kontaktu s Harveym potom, co v jejím komiksovém krámku došlo k vyprodání AS a Joyce, která byla jeho velkou fanynkou, tak bylo znemožněno si jej přečíst. Napsala Harveymu dopis, ve kterém se táže, zdali by nebylo možno ještě jeden výtisk sehnat. S Harveym pak korespondenční a telefonický vztah udržovala i nadále. Po čase ji Harvey vyzval, aby za ním přijela. Mno a pak šlo vše rychle, velmi rychle – na druhém rande koupili prstýnky a na třetím si je nasadili již oficiálně jako novomanželé. Spolu pak žili až do Harveyho smrti 12. července 2010.

Další důležitou postavou okolo Harveyho je i jeho spolupracovník a kamarád – Toby Radloff. S Harveym se potkal v roce 1980, kdy byl zaměstnán na stejné pozici jako Harvey. Jeho signifikantním projevem je strojenost a napjatost, výrazná až excentrická výslovnost, sám se považuje za „Genuine Nerd“. Vystupuje v mnohých kapitolách American Splendor. Je zajímavé nahlížet skrze Harveyho na Tobyho, neboť jsou to příběhy či postřehy člověka, kterého bychom většinou přehlédli a nepovažovali ho za nikterak zajímavého. Toby v 80. letech vystoupil v pár pořadech stanice MTV. Následně v několika nízkorozpočtových béčkových hororech Killer Nerd a Bride of Killer Nerd. Také se objeví ve filmu American Splendor, kde s Harveym diskutují nad želé bonbóny. V současné době žije v Berea, Ohio.

Dalším důležitým člověkem v životě Harveyho Pekara je David Letterman. Harvey se od 80. let objevil v jeho show celkem osmkrát. Avšak díky Harveyho otevřené kritice vůči GE, jež byla vlastníkem NBC, byl jako host nadále odmítnut. Není však divu, že Harveymu došla trpělivost, většinu času se totiž Letterman chová jako idiot a do Harveyho se naváží buranskými a nepříliš povedenými vtípky.
Harvey má na tričku nápis On strike against NBC:




American Splendor film

V roce 2003 spatřil světlo světa film nesoucí stejné jméno jako Harveyho komiks. Režie se chopili Robert Pulcini a Shari Springer Bergman. Ve filmu se objevuje i sám Pekar se svou ženou Joyce – komentujíce scény ve filmu. V hraných částech Harveyho ztvárnil vynikající Paul Giamatti a Hope Davis hrála Joyce. Harvey se o Paulovi Giamattim vyjadřoval s velkou úctou – spolu se před natáčením nesetkali a Paul se musel veškeré Harveyho grimasy a charakteristické projevy jeho osobnosti naučit ze show s Davidem Lettermanem a videopásek. Myslím, že to zvládl dokonale a jeho herecký projev je skvělý. Druhý herec, který mne svým výkonem ohromil byl neznámý James Urbaniak – ztvárnil Roberta Crumba. Crumba jsem viděl v hodně dokumentech před tím než jsem viděl American Splendor, měl jsem tedy možnost komparace. Musím uznat, že zahrál R. Crumba velice velice přesvědčivě, až jsem se tomu musel v jistý moment pousmát.
Film jsem si zamiloval. Velmi se mi líbilo rozdělení filmu na hrané části a na části, ve kterých vystupoval Harvey. Výborně ve filmu fungoval i soundtrack, který trochu podsouval pocit, že jsou to právě písně z Harveyho desek, jež slyšíme. V mnoha případech to dozajista byla pravda, třeba u výborné My Favorite Things od Johna Coltranea, kterou Harvey ve své sbírce určitě má. Dále v něm zazněly dvě skladby kapely R. Crumba.
Harvey původně v úspěch filmu příliš nevěřil. Říkal si, že investice do filmu o komiksu, kterého se ročně prodá okolo 3000 ks nebude mít přínos. Opak byl pravdou, film dostal mnoho ocenění, mj. nominace na Oscara za adaptaci scénaře a nominaci na Zlaté Glóby pro představitelku Joyce Hope Davisovou.
Díky filmu se zvýšila prodejnost komiksů. Harvey říkal, že jeho práce začíná být dokonce finančně návratná, což za celou dlouhou kariéru nezažil.

Trailer k American Splendor:





Harvey byl zajímavá osobnost, byl to člověk, jehož životu se podobá většina těch našich. Žil obyčejně, na nic si nehrál. Psal většinou o obyčejných věcech – o takových, které se přihodí jednou za čas každému z  nás. Pokud si jich všimneme. Byl solí země – jak sám říkával. Jiní o něm říkali, že byl Mark Twain komiksu. K tomu Harvey přidává: „Ok, beru to.“



„Ordinary life is pretty complex stuff.“
                                 – Harvey Pekar




Žádné komentáře:

Okomentovat