pondělí 2. dubna 2012

Nový přírůstek #1

Dne 18. 4. vyjde v nakladatelství BB art, jistě nejenom mnou velmi očekávaná, kniha Jasona Lutese Berlín: Město kamene. Dle Time jde o jednu ze 100 nejlepších anglických grafických novel vůbec. Původně byla vydána kanadským nakladatelství Black Eye Productions následně Drawn and Quarterly. Na stránkách Drawn and quarterly je k dispozici náhled anglické verze Berlinu a nejenom jej.


Doporučuji si projít jejich stránky, kde krom profilu Jasona Lutese najdete i spousty dalších např. Daniela Clowese, Charlese Burnse, Joe Sacca, Chrise Warea a mnoha dalších neméně zajímavých autorů. 

Berlín: Město kamene popisuje život v Berlíně v období mezi léty 1928–1933. Začíná příjezdem studentky umění Marthy Müllerové do Berlína. Jedna linie příběhu popisuje její sžívání se s Berlínem a její vztah s novinářem Kurtem Severingem. Již příběh dvou lidí v takto bouřlivé době je pro mne velmi přitažlivý, nicméně kniha obsahuje k tomuto příběhu ještě jednu linii. Tou je příběh rodiny, která se díky rozdílným názorům rodičů rozdělí. Matka s dcerami přistoupí ke komunistické straně, zatímco otec se synem k nacistické.. Tolik krátce k příběhu. 

Dlouho jsem si chtěl pořídit Berlin v originále. Pak jsem zjistil, že BB art se jej chystá vydat, což mne naplnilo radostí, ale trochu taky obavami. Normálně by to nic na mém rozhodnutí zakoupit originál nezměnilo, ale rozhodl jsem se, že je třeba snahu nakladatelství ocenit a doufat v kvalitní překlad a lettering. 

Berlín: Město kamene je prvním dílem. Druhým jest Berlín: Město kouře – doufám tedy, že se v budoucnu dočkáme i tohoto vydání. 

18. 4. si tedy knihu koupím. Jak se znám 18. 4. ji přečtu, pak si dám den pauzu a přečtu ji znovu. 20. 4. si ji vezmu a napíši recenzi a postnu ji zde. Do té doby – budu se velmi těšit a očekávat a mimo to napíši něco málo o Jasonu Lutesovi. Knihu bude možné zakoupit např. zde 

Díky BB art!





Žádné komentáře:

Okomentovat